torstai 13. elokuuta 2015

Haritus 1

Aloitus

Olen monta vuotta miettinyt, että jonkunlaista päiväkirjaa pitäisi pitää. Saksan reissun osalta näin tuli tehtyä: http://insinooritiedetta.blogspot.fi/, mutta sen jälkeen ns. perustohina on vienyt kaiken ajan.

Mutta nyt jos koskaan - tämä olkoon nyt sitten Se. Täten lupaan kirjoittaa lyhyttä, terävää, paikoin viihdyttävää juttua noin kahden viikon välein. Kirjoitukseni käsittelee kaikkea mahdollista, sellaista mikä kiinnostaa minua tai sellaista jota erityisesti ihmettelen. Valitettavasti joudun sulkeman pois syvimmät työasiat, vaikka saatan niitä aina joskus ihmetellä - jopa ääneen - mutta niistä en voi kirjoittaa.


Mistä nimi Haritus? Wikipedian sanakirja määrittelee verbin harittaa näin:
  • laittaa haritukseen, vääntää sopivasti haralleen, pois linjasta 
    • Sahan hampaat haritetaan leikkaavuuden tehostamiseksi.
  • olla harallaan 
    • Karsastus saa silmät harittamaan kirkkaassa valossa.
Nuokin kuvaavat hyvin sitä mitä aion tässä kirjoitella, mutta minulle haritus tarkoittaa lentokoneen tai lennokin siiven rakennetta: HARITUS Siiven asetuskulma on eri suuruinen siiven tyvessä ja kärjessä. Tällä pyritään saamaan lennokin kaarto- ja sakkausominaisuuksia halutuksi. (lähde: http://artikkelit.rantarosvo.org/?cat=14 Ja mikäs se asetuskulma taas olikaan? Alla kuva, josta selviää kaikki. Oletan että te kaikki olette lentäneet joskus - tämän varassa me siellä riipumme :)

Tuo ß on se asetuskulma ja se suuruus muuttuu harituksessa kun liikutaan siipeä pitkin - nämä minun jutut ei liiku siivellä vaan aikajanalla, mutta kulma kyllä muuttuu. Lienee nyt hyvin selitetty? Kuva osoitteesta: http://www.rc-pietarsaari.net/artikkelit/asetuskulma.html
Ja kun nyt ollaan tässä siipiteemassa, niin tässä menneen kesän 2015 maisemavideo Sisiliasta. Aina oppii uutta - en ole koskaan ennen tehnyt ilmakuvausta, nyt sekin tuli tehtyä. Nauttikaa.

Viikon ihmettely: 

 Sain uuden Dell:in työläppärin tässä viikolla ja sen kanssa olen nyt käyttänyt hieman aikaani. Sain siirrettyä kaiken (melkein kaiken) datan vanhasta poistuvasta koneesta, joka täytti 5 vuotta. Siirretyn backup -hankemiston koko oli 57,3 GB. Mitä ihmettä tämä kaikki oikein on? Siis tässä ei ole mukana ohjelmistoja eikä sähköposteja vaan kaikki tuo on minun itse luomaa tai toisilta ihmisiltä saatuja tiedostoja, jotka katson tarpeelliseksi tallentaa paikallisesti koneelleni. Tarkempi analyysi kertoo seuraavaa tuosta 57.3 GB läjästä:
  • Tiedostoja (files) on 172805 kpl - keskimäärin tiedoston koko on  0,331 MB eli 331 KB, eli ei mitään hirvittävän suuria (vai onko se - katso tämän osan viimeinen kohta), mutta paljon niitä on.
  • Hakemistoja (folders) on 22592 kpl. Eli on näitä tullut tehtyä - ei ihme, että joskus ei muista mihin tuli joku juttu talletettua - eikä muista edes sen tiedoston nimeä! (Se olisi se yksi word dokkari, jossa oli se ...)
  • Tiedostot & hakemistot ovat syntyneet melkein kaikki vuoden 2006 jälkeen - silloin tein viimeisimän suuren siivouksen. Eli dataa on syntynyt noin 6 GB vuodessa. Liekkö paljon vai vähän? Sähköpostiliikennettä olisi joskus mielenkiintoista tutkia, mutta ainakaan minä en saa tästä meidän postijärjestelmästä irti sitä, että paljonko siellä oikein tavaraa liikkuu - mutta paljon sitä on.
  • Siis tässä pelkästään minun koneella, paikallisesti C:/ levyllä oleva tieto. Verkkolevyillä eri puolilla on vaikka mitä - en edes yritä niitä laskea.
  • On totta, että Windows koneen hakumenetelmät ovat parantuneet, mutta jotenkin tässä kyllä miettii, että tässä tulee olemaan/on jo tulevaisuuden business case. Voi vain kuvitella seuraavan sukupolven ongelmia kaiken tämän tiedon hallintaan (40 vuotta * 6 GB = 240 GB --> noin 730000 tiedostoa - jos vaikka se muistikin välillä pätkii :). Ja 240 GB ei ole mitään - 1 TB muistitikkuja löytyy joka nurkasta. Mutta toisaalta - jospa tämä kaikki ei olekkaan tarpeellista? Mitä siitä, jos suurin osa tuosta häviää tai poistuu bittiavaruuteen? Mitähän tulevaisuuden argeologit oikein tutkivat? Eivät aikakaan minun tiedostoja :)
  • Nuorena poikana olin puskemassa pystyyn 3D CAD järjestelmiä, jotka olivat UNIX pohjaisia ja HYVIN eksoottisia. Kyllä me uskollisesti kaikesta otimme varmuuskopioita - magneettinauhalle, mutta ei niitä enään kukaan pysty lukemaan tai käyttämään. Ei ole laitteita, eikä koneita - eikä kukaan osaa niitä enää käyttää, jos olisikin. Oliko/onko kaikki turhaa? Ei ole - se oli ihan hauskaa ja työllisti hyvin - sama pätee varmaan tähän nykyiseen touhuun.
  • Ja vielä viihdyttävä osuus: luin tuossa Paul Miller:in kirjoittaman artikkelin How much is 1GB, and what does it mean? [September 4, 2014]: https://blog.yourkarma.com/how-much-is-1GB Siellä on hauska kuva Bill Gate:istä - ei se Bill ihan tosikko ole, vai onko? Katsokaa. Toinen kiva sivusto missä voi ihmetellä numeroita on tämä: http://www.computerhope.com/issues/chspace.htm 1GB = 4,473 books (200 pages or 240,000 characters).
Summary viikon ihmettelyyn: ehkä kaiken tarkoitus onkin puuhastelu, itsensä ja muiden viihdyttäminen ja laite/ohjelmistovalmistajien (myös Billin) talouden tukeminen?

Tälläisiä nämä minun jutut tulevat olemaan, ehkä tämä oli normaalia kuivempi?
" Heettiläisten kuninkaan arkistonhoitaja
  • Mitä on sivistys? Myös me osaamme lukea ja kirjoittaa ja keräämme numeroituja savitauluja arkistoomme. On vain ihmisystävällisyyttä, jos puhkaisemme silmät vangeilta, jotka joutuvat ikänsä pyörittämään myllynkiviä, sillä tämä työ on hyvin raskasta ja tuntuisi heistä vielä raskaammalta, jos he näkisivät taivaan ja maan ja lintujen lentävän taivaalla. Se herättäisi heissä vain turhia ajatuksia ja heidät surmattaisiin pakoyritysten tähden."

https://fi.wikiquote.org/wiki/Sinuhe_egyptil%C3%A4inen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti