keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Haritus 3

Projekti alkakoon ...

Työni ja myös kaikkien muiden työt koostuvat nykyisin monesti pienistä ja suuremmista työtehtävistä/-suoritteista, joita joku kutsuu projekteiksi - jopa opiskeljat eivät enää osaa erottaa kurssiin liittyvää oppimistehtävää projektista vaan heistä kaikki on yhtä projektia. Wikipedia määrittelee projektin näin: "Projekti on tarkkaan suunniteltu hanke tietyn päämäärän saavuttamiseksi. " Karkeasti itse voin jakaa omat projektini seuraavasti:
  • Tulipalot (yleensä typillistä, että näitä ei ole ennakoitu ja suoritusajat täysin hurjia, jopa muutamia minutteja - ovatko projekteja?). Yleensä tulipalot liittyvät jopa hyvinkin tarkasti suunniteltuun hankkeeseen, joka ei mene suunnitelman mukaan vaan, joku menee vinoon ja sitten hommaa yritetään korjata - tulipaloa/tulipaloja sammuttamalla.
  • Peruskaura (jotenkin hallitusti aikajanalla ja työmäärä rukkasessa). Yritysvuosina olin paljon tekemisissä todella kokeneen projektipäällikkö Christian Gustafssonin kanssa ja hän sanoi useasti, että projektihommat on jonglöörin hommaa. Palloja on paljon ilmassa, mitään ei saa pudottaa, vaan niitä tökitään sen verran, että pysyvät ilmassa. Tämän takana on pitkä kokemus ja suuri viisaus. Monessa projektihommassa ei saa hätäillä/hötkyillä, kaikkea kun ei saa valmiiksi kerralla, koska valmis on monen eri tekijän (tekijä voi olla ihminen tai asia) summa. Myös osan ongelmista hoitaa aika, joten turha hötkyily pois.
  • Virkistys (aikataulu pitkä, jopa useita vuosia ja päämääräkin saattaa muuttua matkan varrella). Näitä pitää olla. Monesti nämä projektit tuovat uutta osaamista ja intoa noihin kahteen edelliseen. Laitan tähän yhden ääninäytteen, ainakin minua tämä hymyilyttää aina.
Hieman paremmin haluan esitellä virkistysprojektia, joka käynnistyi viime viikolla. Kuten kaikki tiedätte, meillä on vaimoni kanssa pieni määrä oliivipuita Sisiliassa.
Aikaisempina vuosina satoa ei ole paljon tullut (monesta eri syystä), mutta nyt näyttäisi siltä, että jotain me tulemme saamaan ennen joulua. Viime vuoden sato oli melkein oheisessa kuvassa, huomatkaa kaunis väri - kaupan "mustat oliivit" ovat huijausta = värjättyjä, älä osta koskaan.
Eli näistä pitäisi saada öljyä. Ja öljy pitää saada astiaan. Millaiseen astiaan?
Ohessa naapurimme Diana ja Derek Lainsonin öljykanisteri. Kanisteri on peltiä ja mitat ovat: korkeus 180 mm, leveys 60 mm, tähän mahtuu noin litra öljyä.
Kanisteri on ostettu paikallisesta rautakaupasta ja sen päälle Diana ja Derek ovat teipanneet tulostimella tehdyt omat kuvat ja tekstit. 

Mitäpä jos tämän tekisi ihan kunnolla: suunnittelisi graafisen ilmeen, logon, värit & fontit ja tulostus tarratulostimella? Öljystä elintarvikeanalyysi: mitä kaikkea sisältää ja kuinka paljon (jos nyt sisältää muutakin kuin öljyä)? Onnistuisiko ja mitähän mahtaisi maksaa koko projekti? Miten ihmeessä öljyn saa Suomeen, muuten kuin tuomalla matkalaukussa? Vastauksia ei vielä ole, suunnittelu on käynnistynyt ja aikataulu on tammikuulle 2016. Jos onnistun niin tammikuun lopussa on purkitettua, korkealaatuista extra virgin oliiviöljyä kauniissa tarjoiluastiassa saatavana Suomessa.

Mitäpä tulen opimaan oheisesta projektista? Tulee olemaan mielenkiintoista päästä mukaan suunnittelemaan tuotteen ulkonäköä. Uskallan väittää, että insinöörin näkemys voi poiketa aika paljon visuaalisen koulutuksen läpi käyneen näkemyksestä. Mutta sieltä se kompromissi löytyy, uskon näin - näytän myöhemmin blogissa kehityksen kaarta. Öljyn analyysivaihe tulee olemaan mielenkiintoinen: miten mahtaa tapahtua ja mitä tulee kertomaan. Puita ei ole lannoitettu tai tuholaissuojattu, joten kaikki "ylimääräinen" on muualta, myös tulivuori Etna yltää kyllä pellolle. Miten sitten rahti Suomeen - miten mahtaa onnistua? Toiseen suuntaan (Suomi --> Sisilia) on tullut lähetettyä mm. Biolanin kompostikäymälä ja kaukoputki, eli periaatteessa ei pitäisi olla ongelmaa - vai ovatko elintarvikkeet oma juttunsa? Aika ja projekti kertovat tulokset kun niitä tulee, olkaa kuulolla.

Ihmettelyn jatkoa

Kirjoitin viime kerralla ihmettelystä, joka koski Bootstrap kirjastoja. En pelkästään ihmettele - ihmettely kun ei pelasta maailmaa, vaan samalla kokeilen ja testaan asioita. Otin pohjaksi templaten nimeltään Business Casual, ja sitä olen tässä työstänyt, nyt täyttää tältä. Eli selvästi tästä on tulossa jotain, se mitä se mahtaa olla, jätän teidän arvioitavaksi - itse harjoittelen ja opin uutta tekniikkaa :)

Olen oppinut miten saan istutettua googlen karttoja, jopa useita karttoja web sivulle ja kuinka saan asemoitua ne oikein. Nyt ihmeteltävänä on eri JavaScript kalenterisovellukset ja niiden integrointi bootstrap web -sivulle, yksi siellä jo onkin, mutta ei toimi niin kuin pitäisi - tai siis toimii, mutta ei niinkuin haluan. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää osata yhdistää valmiita sovelluspalasia, siltä tämä alkaa näyttää - lapsena opitut lego taidot taidot tulevat käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti